menu

Philo Farnsworth

Philo farnsworth

geboren in 1906, jarig op 19 augustus

Philo Taylor Farnsworth was een Amerikaans uitvinder en televisiepionier. Zijn belangrijkste uitvinding betrof de image dissector (televisiebeeldontleder). In zijn latere leven vond hij ook een klein kernfusietoestel uit, bekend als de fusor.

Ondanks de eenvoudige afkomst was het huis van de Farnsworths een van de weinige huizen in Utah dat voorzien was van elektriciteit, iets dat een grote indruk maakte op de toen 12-jarige Philo.

Als tiener automatiseerde hij een handmatig aangedreven wasmachine door er een zelf gefabriceerde elektromotor aan te hangen. Daarnaast vond hij op de zolder van zijn nieuwe huis een grote stapel wetenschap- en techniektijdschriften. Zo raakte hij gefascineerd door de foto-elektrische cel en de kathodestraalbuis. Op 15-jarige leeftijd bouwde hij een systeem om beelden te verzenden over afstanden (ofwel televisie) door de twee systemen te combineren. Hij toonde hij een schets van zijn “televisie” aan zijn leraar: Justin Tolman. Dat was later het bewijs dat hij echt de uitvinder van de televisie was. Want daarover moest hij nog veel rechtszaken voeren. Hij won die rechtszaak en kreeg 1 miljoen dollar. Heel erg veel geld en zeker in het jaar 1939!

En heel bijzonder: hoewel hij de uitvinder van de tv-techniek was verscheen Farnsworth slechts eenmaal in een televisieprogramma!

Bron: Wikipedia.nl

Terug naar de Uitvinders Wall of Fame

Sponsoren van De Ontdekfabriek

Sponsoren die weten dat wie de jeugd heeft, de toekomst heeft.