menu

Albert Einstein

albert einstein

geboren in 1879, jarig op 14 maart

Einstein werd in Duitsland geboren, in Ulm om precies te zijn. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste natuurkundigen aller tijden. Einstein is vooral bekend door zijn ontdekking van de zogenoemde relativiteitstheorie en het foto-elektrisch effect.

Zijn moeder dacht een tijd dat hij achterlijk was, maar gelukkig bleek dat niet zo te zijn. Albert Einstein moest niets van drukte, lawaai of geweld hebben. Hij zat het liefst de hele dag achter elkaar met zijn mond dicht muziek te luisteren of te lezen. Albert was echt dol op muziek.

Hij hield niet van school. Van zijn klasgenoten moest hij ook al niets hebben. Ze noemden hem een stom kind. Albert wilde nooit met hun spelletjes meedoen, hij zat het liefst alleen. Hij leerde niet goed en lette niet goed op. Dat was eigenlijk ook niet nodig, want hij haalde steeds de hoogste cijfers. Hij was vooral heel goed in rekenen. Hij vond het een geweldig vak. Toen hij nog maar 10 jaar was, ging hij na schooltijd al wiskunde leren. Soms denkt men dat Einstein als kind meerdere aandoeningen had: dyslexie of autisme. Maar daar zijn geen bewijzen voor, hij kon goed lezen en schrijven en was niet asociaal. Hij kon zich goed concentreren.

In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. Einstein woonde toen in Zwitserland, en hij was ondertussen officieel een Zwitser geworden. Hij was erg blij dat hij daardoor niets met de oorlog te maken had. Maar Albert werd bijna ziek van afschuw, zo vreselijk vond hij het dat er zoveel slachtoffers vielen. Hij wist niet waar het allemaal voor nodig was en hij zou het ook nooit te weten komen. In 1915 schreef Einstein mee aan een brief, genaamd het Manifest voor Europeanen. De brief was voor alle regeringen van Europa. Einstein wilde met die brief zorgen dat er een vereniging zou komen tussen de landen van Europa, waarin er over de problemen zou worden gepraat in plaats van gevochten. Albert Einstein heeft zich heel zijn leven ingezet voor vrede. Hij was een pacifist: iemand die tegen alle soorten geweld is.

En misschien leuk om te weten: Einstein bracht in 1923 een bezoek aan het Natuurkundig Laboratorium van het Philips in Eindhoven. Het Natlab is nu een filmhuis/theater vlakbij De Ontdekfabriek. Ga er gerust eens kijken!

Bron: Wikipedia.nl

Terug naar de Uitvinders Wall of Fame

Sponsoren van De Ontdekfabriek

Sponsoren die weten dat wie de jeugd heeft, de toekomst heeft.