Nature J wint BrainTrigger Mobility Challenge 2014

Ook in 2014 organiseerde De Ontdekfabriek weer een BrainTrigger Mobility Challenge voor scholen uit Gemeente Helmond.  Op 20 november 2014 was de finale in de High Tech Automotive Campus in Helmond waar 7 finalisten geweldige ideeën presenteerden met filmpjes, toneelstukjes, cheerleaders en… goede inhoud! De grote winnares was Jenny van OBS De Straap met haar idee: ‘Nature J‘. Zij mag nu met de hele klas naar De Ontdekfabriek!

Vervoer naar je vakantieadres in 2050

Leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool werden in september gevraagd om ideeën te bedenken voor hoe zij hun toekomstig vervoer naar hun vakantiebestemming nog milieuvriendelijker kunnen maken. De uitdaging die zij kregen, was: Toeren in de toekomst, bedenk het vervoer naar je vakantieadres in 2050. De leerlingen zijn in workshops van De Ontdekfabriek aan de slag gegaan met het bedenken van ideeën. Via de website van BrainTrigger kon vervolgens gestemd worden wie er in de finale zou komen. Die finale vond plaats op donderdag 20 november op de Automotive Campus in Helmond. Een jury beoordeelde daar de ideeën en presentaties en verkoos de winnaars, op basis van originaliteit, presentatie en milieuvriendelijkheid. De presentatie van de finale was in handen van Viviënne van den Assem, bekend van de tv-programma’s Zoop en Z@pplive.

Een auto die alleen rijdt als de natuur zich goed voelt

Als grote winnares van de BrainTrigger Mobility Challenge 2014 heeft Jenny van basisschool De Straap met haar ‘Nature J‘ een auto bedacht die niet rijdt op benzine of andere brandstoffen die het milieu vervuilen, maar alleen als de natuur zich goed voelt. Hoe mensen ervoor kunnen zorgen dat de natuur zich goed voelt? Daar heeft Jenny het antwoord op: “Door geen vuil op straat, maar in de prullenbak te gooien, door geen benzineauto’s meer te gebruiken en ervoor te zorgen dat fabrieken geen vervuilende rook meer de lucht in blazen.” Op de auto die Jenny heeft bedacht, zitten sensoren die meten hoe de natuur zich voelt. Als die merken dat de natuur zich goed voelt, gaat de auto rijden.

De prijs voor de beste presentatie ging naar Jordan van OBS ’t Hout met zijn DD Crawler. Het origineelste idee was de Toekomstaardbei van Willemijn en Jula van de Lindt. En het Ventie-tapijt van Silke en Teuntje van Basisschool De Bundertjes werd door de jury het meest milieuvriendelijk gevonden.

Het was een fantastische spannende finale met 7 erg goede finalisten. Hopelijk zien we hen en/of hun schoolgenootjes volgend jaar terug in een nieuwe BrainTrigger Mobility Challenge!